De Nederlandse politie gaat de komende weken meerdere Belgen ondervragen over de moord op een jonge vader uit Zeeland. Herman Ploegstra (35) verdween acht jaar geleden. Zijn lichaam werd nooit gevonden, maar de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat hij werd vermoord. Opmerkelijk: ook Evert de Clercq (54), veroordeeld in de Kasteelmoord, wordt aan de mysterieuze verdwijning gelinkt. “Hij hangt als een waas boven heel deze zaak.”
Nederland is sinds vorige week opnieuw in de ban van de raadselachtige moord op kraanmachinist Herman Ploegstra (35) uit het Zeeuwse IJzendijke, net over de grens met ons land. De jonge vader is al acht jaar vermist. Het Nederlandse gerecht beschouwt zijn zaak als een cold case, maar enkele dagen geleden werd bekendgemaakt dat twintig speurders het onderzoek naar de bizarre verdwijning helemaal opnieuw gaan voeren.
Ploegstra, ook vrijwillig brandweerman, verdween op 26 oktober 2010 nadat hij de sportschool had bezocht. In het holst van de nacht werd zijn wagen teruggevonden op een verlaten polderweg in de buurt van Breskens. De sleutels staken nog in het contact en op de zetels trof de politie bloed van Ploegstra aan. Ook zijn portemonnee en brandweer bieper lagen nog in de auto. Maar van Ploegstra zelf ontbreekt tot op vandaag elk spoor.
De Zeeuwse politie riep gisteren de hulp in van iedereen die Herman Ploegstra op een of andere manier gekend heeft om mogelijke informatie over zijn plotse verdwijning te melden. In IJzendijke wordt de kraanmachinist herinnerd als een keurig gezinshoofd. Een harde werker, getrouwd en papa van een prachtige dochter. Maar, zo gaf de politie gisteren toe: Ploegstra leefde een dubbelleven. “Hij had een of meerdere buitenechtelijke relaties. Een passionele misdaad is zeker een van de scenario’s waar we rekening mee moeten houden.”
De oproep van de politie in Zeeland gisteravond was ongezien. Alle inwoners van IJzendijke moesten naar het gemeentehuis komen, waar de onderzoekers en het openbaar ministerie hoogstpersoonlijk hun hulp inriepen. “Wij denken dat er binnen de gemeenschap in IJzendijke meer informatie is over zijn verdwijning”, zegt hoofdspeurder Ralph Nagelkerke. “We hopen dat de mensen zich de komende dagen wél durven uitspreken zodat we Herman Ploegstra na acht jaar toch nog kunnen vinden.”
Vlamingen ondervraagd
De komende weken is de Zeeuwse politie van plan om tal van mensen over het dossier te (her)ondervragen. Ook in ons land gaan ze verschillende mensen verhoren. De opmerkelijkste is ongetwijfeld Evert de Clercq, die in de zaak van de Kasteelmoord werd veroordeeld tot 27 jaar cel. De Zeeuwse wietboer was al vóór de moord op Stijn Saelens een berucht figuur in Ijzendijke. Zijn naam wordt al jarenlang gelinkt aan de verdwijning van Herman Ploegstra. Tot onvrede van de Clercq zelf, die ook zijn aandeel in de Kasteelmoord blijft ontkennen. Toch mag hij zich binnenkort in zijn cel aan een bezoek van de Nederlandse speurders verwachten. “We weten dat Evert de Clercq in dit dossier wordt genoemd”, bevestigt hoofdspeurder Ralph Nagelkerke. “Hij hangt een beetje als een waas boven heel deze zaak. We gaan hem dus zeker ondervragen over wat hij weet over deze zaak.” Officieel is De Clercq evenwel nog van niets in verdenking gesteld.
De politie zegt dat ook Mario T., een Vlaamse buitenwipper, speurders over de vloer zal krijgen. Zijn naam werd zes jaar geleden al genoemd door de Nederlandse bekende misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Die achterhaalde dat Mario T., een gekende bij het Belgische gerecht, door de schoonvader van Herman Ploegstra gevraagd werd om de man eens “een lesje te leren”.
“Mario T. kan een rol spelen in het scenario van de relationele sfeer”, zegt Nagelkerke. “We gaan hem dus zeker ondervragen om te zien of zijn verhaal klopt.”
Het is afwachten of de ondervragingen en onderzoeksdaden nieuwe tips zullen opleveren of voor een doorbraak zullen zorgen. Jan Ploegstra, de oudste broer van Herman, deed gisteren alvast nog een emotionele oproep. “Aan iedereen die iets weet, alsjeblieft meld het aan de politie.”
Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180625_03580332
Geen opmerkingen:
Een reactie posten